Miercuri, 20 mai, Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Frătești, cunoscut ca Groapa ecologică de la Frătești, operată de Eco Sud S.A. și-a sistat activitatea. Zeci de mașini care cară gunoiul din tot județul au fost oprite la poarta Centrului, situația fiind una destul de ingrată: nici joi, nici vineri operatorul de gunoi din județ nu a mai putut ridica deșeurile din cele peste 45 de UAT-uri pe care le deservește, conform contractului, relatează Oana Călin, corespondentă Gândul.
Groapa de la Frătești a început să funcționeze în luna august 2017, după ce, ani de-a rândul, deschiderea ei a tot fost amânată din diverse motive. Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Frătești (CMID Frătești), realizat prin proiectul “Sistem de management integrat al deșeurilor solide în județul Giurgiu” este amplasat pe teritoriul administrativ al comunei Fratesti, la circa 14 kilometri nord de municipiul Giurgiu și aproximativ 4,4 kilometri de localitatea Frătești, în vecinatatea estică a DN 5B Giurgiu – Ghimpați.
CMID Frătești deservește populația întregului județ Giurgiu, adică 289.000 locuitori, din care 88.646 provin din zonele urbane și 200.354 din zonele rurale, oferind servicii de sortare, compostare, tratare și eliminare finală a deșeurilor.
Conform celor declarate de reprezentanții ECOGREEN, operatorul care deservește aproape tot județul Giurgiu în colectarea și transportul deșeurilor, camioanele le-au fost oprite la poartă încă din după-amiaza de 20 mai, același „tratament” avându-l și joi, 21 mai.
„Nu ne-au dat niciun fel de explicație cu referire la cauza pentru care nu ne mai lasă să intrăm. Noi avem toate facturile achitate la zi, nu avem niciun fel de datorie către dumnealor. Nu înțelegem care este motivul pentru care ne tratează astfel. Din păcate, au de suferit oamenii simpli, cărora nu vom mai putea să le ridicăm gunoiul în zilele următoare. Nu putem transporta gunoiul nici către alte gropi de gunoi, deoarece suntem obligati contractual să descărcăm deșeurile la depozitul ecologic Frătești.”, precizau cei de la ECOGREEN.
Din fericire, situația nu este aceeași și în municipiu, operatorul ROSAL – nemulțumit, la rându-i, de prestațiile celor de la ECO SUD – alegând să opereze cu alt depozit.
Contactați de corespondenții Gândul, reprezentanții ECO SUD au transmis următorul punct de vedere cu privire la situația creată la Frătești
„Referitor la situația privind temporizarea activității la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Frătești, vă aducem la cunoștință faptul că situația creată are trei cauze principale, și anume:
La această sumă se adaugă și cheltuielile de funcționare ale depozitului de la Frătești, în cuantum de aproximativ 1,64 milioane de lei (materii prime, salarii, servicii, taxe locale, etc), și acestea suportate într-o proporție covârșitoare din fonduri proprii!
Or, cu toata bunavoința Eco Sud, care a ținut în funcțiune depozitul prin fonduri proprii, s-a ajuns la situația în care NU NE MAI PUTEM PERMITE un asemenea efort financiar, iar furnizorii noștri nu mai acceptă să lucreze pentru CMID Frătești
Din păcate, din tot acest război între instituții și societăți comerciale, de suferit au, ca de obicei, cetățenii simpli, ce se văd în situația de a nu mai avea unde să arunce deșeurile. Și atunci nu ar trebui să ne mirăm dacă, la marginile comunelor, în curând, vor reapărea clasicele mormane de gunoi, adus de locuitori, imagini pe care le credeam de mult apuse…